Friday, November 22, 2019

Druhý vatikánsky koncil už nie je ospravedlnením odmietnutia výlučnej spásy v cirkvi

Image result for photo of mug extra ecclesiam nulla salus
22. november 2019
Druhý vatikánsky koncil už nie je ospravedlnením odmietnutia výlučnej spásy v cirkvi
Kedykoľvek by som povedal, že mimo cirkvi nie je spasenie, bol som napravený. Bolo by mi povedané, že Vatikánsky koncil II toto učenie zmenil. Teraz vieme, že to bolo zle. Vatikánsky koncil už nie je ospravedlnením. Už to viac nemožno ospravedlniť. Vieme, že II. Vatikánsky koncil podporuje výlučné spasenie v katolíckej cirkvi.
Hypotetické prípady v Lumen Gentium (LG 8, LG 14, LG 16) nie sú doslovnými príkladmi spasenia mimo cirkvi v rokoch 1965 - 2019. Neexistujú žiadne doslovné prípady. Známe prípady kresťanov uvedené v Unitatis Redintigratio nie sú známe výnimky z ekumenizmu návratu. Protestanti sa musia pre spásu zmeniť na katolícku cirkev. Nostra Aetate nespomína objektívnych ľudí spasených mimo cirkvi. Takže Nostra Aetate nie je v rozpore s Ad gentesom 7, ktorý hovorí, že všetci potrebujú vieru a krst za spasenie.
Katolícka cirkev stále učí, že má výhradné spasenie. Tradičné učenie o exkluzívnom spasení je teraz založené na Ad Gentes 7. Nie sú známe žiadne výnimky pre Ad Gentes 7, ktoré sú založené na Jánovi 3: 5, Marek 16:16, Matt. 7:13, Ján 3: 16-18 atď. V texte Vatikánskej rady II sa neuvádzajú žiadne výnimky.
V Rade boli prítomní Rahner, Ratzinger, Congar, Bea, Murray a Cushing. No a čo? Vatikánsky koncil II je Feeneyite. Podporuje Feeneyite EENS a minulú ekleziológiu. Leonard Feeney z Bostonu mal pravdu. List Svätého úradu z roku 1949 urobil faktickú chybu. Nemôže to byť teda magisterské. Duch Svätý nemôže urobiť chybu.
Pápeži v priebehu storočí potvrdili prísny výklad extra ecclesiam nulla salus. Krst túžby, krst krvi a spasenie v neporaziteľnej nevedomosti boli pre nich iba hypotetickými prípadmi. Neboli pre nich výnimkou z EENS.
Liberálni teológovia urobili chybu v roku 1949. List Svätého úradu z roku 1949 arcibiskupovi z Bostonu bol nesprávny. Od hypotetických prípadov krstu túžby, krstu krvi a zachránenia v neporaziteľnej nevedomosti pre nich nebol hypotetický. Neviditeľní boli viditeľní. Bostonská arcidiecéza bola tiež zmätená.
Takže ot. Leonard Feeney a St. Benedict Center boli správne a Svätá kancelária (CDF) a pápež Pius XII sa mýlili. - Lionel Andrades

No comments: