Friday, November 22, 2019

Vatikanski sabor II više nije izgovor za odbacivanje isključivog spasenja u Crkvi

Image result for photo of mug extra ecclesiam nulla salus
22. studenog 2019. godine
Vatikanski sabor II više nije izgovor za odbacivanje isključivog spasenja u Crkvi
Kad god bih rekao da izvan Crkve nema spasenja, bio sam ispravljen. Rečeno bi mi da je Vatikanski sabor II promijenio to učenje. Sad znamo da je to bilo pogrešno. Vatikanski sabor II više nije izgovor. To se više ne može koristiti kao izgovor. Znamo da Vatikanski sabor II podržava ekskluzivno spasenje u Katoličkoj Crkvi.
Hipotetički slučajevi Lumen Gentiuma (LG 8, LG 14, LG 16) nisu doslovni primjeri spasenja izvan Crkve u 1965.-2019. Nema doslovnih slučajeva.Nepoznati slučajevi kršćana spomenuti Unitatis Redintigratio nisu poznate iznimke od ekumenizma povratka. Prosvjednici se moraju spasiti u Katoličku crkvu. Nostra Aetate ne spominje objektivne ljude koji su spašeni izvan Crkve. Dakle Nostra Aetate ne proturječuje Ad Gentesu 7 što kaže da su svima potrebni vjera i krštenje za spasenje. Sve.
Katolička crkva još uvijek uči da ima ekskluzivno spasenje. Tradicionalno učenje o ekskluzivnom spasenju sada se temelji na Ad Postima 7. Nisu poznate iznimke od Ad Adema 7 koji se temelji na Ivanu 3: 5, Marku 16:16, Matt. 7:13, Ivan 3: 16-18 itd. U tekstu vatikanskog sabora II nisu spomenute iznimke.
Rahner, Ratzinger, Congar, Bea, Murray i Cushing bili su nazočni Vijeću. Pa što? Vatikanski sabor II je Feeneyite. Podržava Feeneyite EENS i prošlu ekleziologiju. Leonard Feeney iz Bostona bio je točan. Pismo Svetoga ureda iz 1949. godine napravilo je činjeničku grešku. Dakle, ne može biti presudno. Sveti Duh ne može pogriješiti.
Pape su stoljećima potvrđivali strogo tumačenje extra ecclesiam nulla salus. Za njih su krštenje želja, krštenje krvlju i spas u nepobjedivom neznanju bili samo hipotetski slučajevi. Dakle, za njih nisu bili izuzeci EENS-a.
Liberalni teolozi pogriješili su 1949. Pismo Svetog ureda 1949. nadbiskupu u Bostonu bilo je pogrešno. Budući da hipotetski slučajevi krštenja želja, krštenja krvlju i spasenja u nepobjedivoj neznanju, za njih nisu bili hipotetički. Bili su vidljivi nevidljivi ljudi. Zbunjena je i Nadbiskupija Bostonska.
Tako je fra. Leonard Feeney i Centar svetog Benedikta bili su ispravni, a Sveti ured (CDF) i papa Pio XII nisu bili u pravu. Lionel Andrades

No comments: